úterý 14. července 2009

Nejen HTC a Samsung plánují nové telefony s OS od Googlu

I když tohle je blog o všem moderním a nechci, aby se z něj stal pouze blog o operačním systému Google Android, ale stále rozrůstající se společnost, která začínala jako vyhledávač, mi nedává jinou možnost.

Google Android je nově vzniklý operační systém - opensource - tzn., že je zcela zdarma, a tak výrobci mobilních telefonů, který chtějí jejich telefon zařadit mezi telefony "poháněné" právě Androdiem, nemusí Googlu platit ani korunu. Což narozdíl od Windows Mobile, či Symbian OS, je velké plus pro zatím malého Androida. A je to vidět, protože stále více firem oznamuje nové telefony právě s OS od Googlu.

Prvním a zatím největším zástupcem Androida na trhu je společnost se základnou na Taiwanu - HTC. HTC již minulý rok představilo první mobil poháněný právě zeleným Androidem, jednalo se o telefon HTC Dream, spíše známý jako T-Mobile G1. Následoval ho magický telefon HTC Magic (od července k dostání i u českého Vodafonu) a již teď je znám i třetí kousek - HTC Hero (ten by se měl do prodeje dostat v nejbližší době). Ten kromě několika vylepšení přináší i novinku - HTC Touch Sense, což je androidovská verze HTC Touch Flo 3D, známé ze zařízeních s Windows Mobile (například Touch Diamond nebo Pro).



Dalším významným zástupcem Androida na trhu mobilních zařízeních je Samsung. Ten v první polovině tohoto roku představil svého Androida s názvem i7500, nebo-li Galaxy. Jeho příchod na český trh se očekává v srpnu nebo září (podle všeho u O2). Již od července je k dostání u německého O2 a pomalu se dostává i do dalších evropských zemí - Itálie, Francie a Velká Británie. Kromě Galaxyho nás, snad ještě letos, čekají dva další Androidi s nálepkou "Samsung". Konkrétně se jedná o typy Spico a Bigfoot. První zmíněný by se měl spíše podobat již vydanému i7500, kdežto Bigfoot by měl být zástupce telefonů s vysouvací QWERTY klávesnicí (podobně jako G1).

Kromě HTC a Samsungu chystá další Androidy i Sony Ericsson. Objevily se totiž zprávy o novém přírůstku do rodiny Xperia, ale se "žaludkem" od Googlu. Název telefonu by měl být Rachael a měl by obsahovat 8MPx fotoaparát, velmi silný procesor a další vymoženosti.

Tím ale řada Androidů pro letošní rok nekončí - dále by měl do jeho řad přibýt i zástupce Motoroly a dalších známějších výrobců - je na co se těšit!

Žádné komentáře:

Okomentovat