neděle 7. června 2009

Je Android revolucí na půdě smartphonů?

Již od minulého roku je na trhu první telefon s operačním systémem Google Android - T-Mobile G1 (znám také jako HTC Dream) a jistě si získal nespočet fanoušků a uživatelů. Dokáže ale Android prorazit jako například Windows Mobile nebo Symbian? S jedním telefon na trhu asi těžko. Abych byl přesný, se dvěma. V evropských státech se totiž začíná prodávat druhý telefon, který se může chlubit tím, že mezi jeho "vnitřnosti" patří OS od Googlu. Opět je z výrobny HTC, jeho celé jméno zní HTC Magic a oproti G1 má již updatovanou verzi Androida, s názvem "Cupcake". Ten přináší pár inovací typu SW QWERTY klávesnici.

HTC Magic se ale bude opět prodávat pouze u jednoho opérátora u nás (tak je tomu i v ostatních zemích), a to u Vodafonu. Český Vodafone slibuje, že "Mág" se dostane na pulty poboček do 3 měsíců.

Dalším telefonem, který bude tlačit na Windows Mobile a Symbian je Samsung i7500, nebo-li Samsung Galaxy. Ten oproti G1 nemá HW klávesnici, a tak je jisté, že bude obsahovat Android verzi 1.5, jelikož v základní verzi 1.0 SW klávesnici nenajdeme. Další plus oproti G1, nebo i HTC Magic, je 5MPx fotoaparát s automatických zaostřováním a bleskem. Telefon se chlubí velice slušnými parametry, jako 8GB interní pamět, 3,5 mm výstup na sluchátka (jack), konektor mini-usb, atd. Jako další významné plus považuji opuštění od LCD displejů a jako "náhrada" se představí displej AMOLED.



Samsung Galaxy i7500 byl měl být v prodeji od června (u nás pravděpodobně červenec - srpen) u operátora O2, to by znamenalo, že každý český operátor by měl v nabídce alespoň jeden smartphone s OS Android, což je jen dobře pro další vývoj tohoto nadějného systému z dílen Google.

Žádné komentáře:

Okomentovat